Wat is het verschil tussen EPDM en roofing - 7 factoren

EPDM en roofing, ook bekend als bitumen of bitumineuze dakbedekking, zijn beide populaire materialen voor platte daken. Het verschil tussen EPDM en roofing is aanzienlijk.

EPDM is duurzamer, heeft bijna geen onderhoud nodig en is milieuvriendelijker dan roofing. De initiële kosten van EPDM lijken hoger, maar een plat dak in EPDM gaat dubbel zo lang mee, waardoor EPDM uiteindelijk een slimmere investering is voor lange termijn.

Hieronder vind je een grondige vergelijking tussen EPDM en roofing. We bespreken elk aspect – van plaatsing en duurzaamheid tot waterdichtheid en onderhoud en zelfs hoe EPDM op een bestaande roofinglaag kan worden geplaatst.

Ontdek het verschil tussen EPDM en roofing en zorg ervoor dat je de beste keuze maakt voor jouw dakproject.

Wat is EPDM?

EPDM, wat staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een synthetische rubber. Dit resulteert in een uiterst duurzaam en flexibel materiaal. Dit maakt EPDM een ideale keuze voor zowel commerciële, industriële als residentiële platte of licht hellende daken.

Een van de grootste voordelen van EPDM is zijn duurzaamheid. Onder normale omstandigheden kan EPDM wel 50 jaar of langer meegaan, wat het een uitstekende lange termijn investering maakt. De hoge elasticiteit en superieure weerstand tegen UV-straling, ozon en extreme weersomstandigheden dragen bij aan deze levensduur.

EPDM wordt naadloos en uit één stuk geleverd, aangepast aan de grootte van jouw dak. Dit betekent dat er geen naden zijn waarlangs water kan sijpelen, wat de waterdichtheid van het dak aanzienlijk verbetert. Daarnaast is EPDM ook bestand tegen temperatuurschommelingen en kan het zich uitrekken en samentrekken zonder te scheuren of te barsten.

Plat dak in epdm gelijmd systeem

Ondanks zijn sterkte en duurzaamheid is EPDM ook licht van gewicht, wat de belasting op de dakconstructie vermindert. Het is ook gemakkelijk te installeren en te repareren, wat de onderhoudskosten verlaagt.

EPDM heeft veel voordelen en is een uiterst duurzaam, betrouwbaar en kosteneffectief materiaal voor dakbedekking dat een uitstekende keuze is voor vele verschillende soorten daken.

Wat is roofing?

Roofing, ook wel bekend als bitumen, is een veelgebruikt materiaal in de dakindustrie. Het wordt voornamelijk toegepast op platte en licht hellende daken. Bitumen is in feite een bijproduct van de olieraffinage industrie en is bekend om zijn waterdichte eigenschappen.

Er zijn twee hoofdtypen bitumen: SBS (Styreen-Butadieen-Styreen) en APP (Atactisch PolyPropyleen). SBS-bitumen is gemodificeerd met rubber en is bekend om zijn flexibiliteit en vermogen om lage temperaturen te weerstaan. Aan de andere kant is APP-bitumen gemodificeerd met plastic, waardoor het beter bestand is tegen hoge temperaturen.

Wat is het verschil tussen epdm en roofing - 7 factoren 1

Bij de installatie worden bitumenrollen op het dakoppervlak uitgerold en met een brander aan elkaar bevestigd om een waterdichte barrière te vormen. Dit zorgt voor een effectieve waterdichtheid, maar het resulteert ook in meerdere naden over het oppervlak van het dak.

Hoewel bitumen een krachtig en effectief materiaal is voor dakbedekking, heeft het ook bepaalde beperkingen. De levensduur van bitumen daken is over het algemeen korter dan sommige andere dakmaterialen, met een gemiddelde levensduur van ongeveer 25 jaar. Bovendien vereist bitumen regelmatig onderhoud om zijn effectiviteit te behouden, voornamelijk bij de naden en verbindingen.

EPDM versus roofing

De verschillen tussen EPDM en roofing omvatten aspecten als de plaatsingsmethode, duurzaamheid, waterdichtheid, onderhoud, milieuvriendelijkheid, waterrecuperatie en beloopbaarheid.

In de volgende secties gaan we dieper in op elk van deze aspecten. Zowel EPDM als bitumen hebben hun eigen unieke eigenschappen, dus het is belangrijk om de kenmerken van elk materiaal volledig te begrijpen voordat je een keuze maakt.

Plaatsing

Klassieke roofing wordt met meerdere dakbanen uitgerold en met een brander aan elkaar vastgemaakt. Dit leidt tot meerdere naden op het dakoppervlak, die extra aandacht vereisen om lekkage te voorkomen. Deze methode is tijdrovend en vereist gespecialiseerde kennis en apparatuur.

Wat is het verschil tussen epdm en roofing - 7 factoren 2
Klassieke roofing wordt met meerdere dakbanen uitgerold en met een brander aan elkaar vastgemaakt.

De plaatsing van een EPDM-dakbedekking is sneller en veiliger. EPDM wordt in één stuk geleverd van 15,25 op 30,5 meter, op maat van je dak, waardoor een naadloze en efficiënte plaatsing mogelijk is. De plaatsing kan variëren van mechanische bevestiging, vol gekleefd, tot losliggend met ballast, afhankelijk van de behoeften van jouw specifieke dak. Bovendien is er bij de plaatsing van EPDM geen vlam nodig, wat de veiligheid op de werf aanzienlijk verhoogt.

De snellere installatietijd en het ontbreken van overbodige naden maken Elevate EPDM tot een aantrekkelijk alternatief voor bitumen, vooral voor grotere dakoppervlakken. Het naadloze karakter van een EPDM-dakbedekking vraagt minder onderhoud en garandeert een lange levensduur.

Duurzaamheid

Roofing, of bitumen, kan een solide prestatie leveren voor een periode van ongeveer 25 jaar. Hoewel dit een respectabele levensduur is, zal het uiteindelijk slijtage vertonen. Ook vraagt het jaarlijks inspectie en onderhoud om de naden intact te houden.

EPDM biedt met een indrukwekkende levensduur van 50 jaar of langer een duurzame oplossing voor je dak. Het materiaal is volledig bestand tegen UV-straling, ozon en temperatuurschommelingen, wat bijdraagt aan zijn lange levensduur. Dit betekent dat wanneer je kiest voor een EPDM-dak, je kiest voor een slimme, duurzame, lange termijn oplossing.

Wij bieden ook 20 jaar garantie op het EPDM-materiaal én de werken, voor nog meer gemoedsrust.

Waterdichtheid

Bitumen, of roofing, wordt in banen aangebracht, waardoor er veel naden op je dak zijn. Deze naden zijn kwetsbaar voor uitzetting en krimp bij temperatuurschommelingen, waardoor er na verloop van tijd scheuren kunnen ontstaan, met lekken als gevolg.

Wat is het verschil tussen epdm en roofing - 7 factoren 3

Elevate EPDM plaatsen we zoveel mogelijk in één stuk, op maat van jouw dak. De hoge elasticiteit van EPDM, tot 400% rekbaar, en het ontbreken van naden minimaliseren de kans op lekkage. Daarnaast is EPDM bestand tegen UV-straling en ozon, waardoor het materiaal na jaren nog steeds niet zal barsten of scheuren.

Onderhoud

Bij een dak met bitumen of roofing heb je regelmatig inspecties nodig, vooral op de naden. Het wisselende weer kan ervoor zorgen dat er risico is op lekkage.

EPDM vraagt weinig tot geen onderhoud. Zijn eigenschappen maken het bestand tegen uv-straling, ozon en temperatuurwisselingen. Het heeft weinig naden en de kans op lekken is nihil. Zelfs als er een beschadiging optreedt, kun je deze relatief eenvoudig repareren. Zo geeft EPDM je minder zorgen en meer tijd om te genieten, in plaats van je zorgen te maken over je dak.

Milieuvriendelijkheid

Bitumen wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Recycling is mogelijk, maar wordt nog niet op grote schaal toegepast. Dit betekent dat oude bitumendaken meestal op de stortplaats belanden, wat bijdraagt aan een groeiende afvalberg.

EPDM is bijna 100% recycleerbaar. Wanneer je EPDM-dak uiteindelijk (na 50 jaar of meer) aan vervanging toe is, kan het materiaal bijna volledig worden gerecycleerd en hergebruikt, waardoor de impact op het milieu vermindert.

Waterrecuperatie

Roofing geeft een bepaalde afscheiding af. Hierdoor heb je ofwel extra filters nodig voor proper water, ofwel moet je op regelmatige basis een nieuwe coating aanbrengen op de bitumenlaag. Beide opties vergen extra tijd, moeite en kosten.

Regenwater vanop een Elevate EPDM-dak gebruik je probleemloos voor beregening van je tuin, je wasmachine en wc’s. Elevate EPDM is één van de weinige EPDM die geen afscheiding geeft, wat betekent dat het water dat op je dak valt, zuiver blijft. Zo profiteer je van regenwater zonder extra kosten of onderhoud.

Na oplevering krijg je een ‘Attest voor zuiver regenwater’.

Beloopbaarheid

Een dak met roofing is gevoelig voor temperatuurschommelingen. Tijdens warme (zomer)dagen wordt bitumen zacht, waardoor het risico op beschadigingen toeneemt als je op het dak loopt.

Met EPDM hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het is bestand tegen zowel koude als warme temperaturen, waardoor je zowel in de winter als in de zomer op het dak kan lopen, zonder risico op beschadiging. Dit maakt EPDM ideaal voor dakterrassen.

Is EPDM duurder dan roofing?

Op het eerste gezicht lijkt roofing budgetvriendelijker dan EPDM. Maar als we naar de langere termijn kijken, verandert dat beeld.

Roofing kost gemiddeld tussen de 30 à 40 euro per vierkante meter. Maar met een levensduur van 25 jaar, houdt je best rekening met de kost van vervanging of renovatie.

Elevate EPDM is duurder in aanschaf, maar de levensduur ligt tot wel 50 jaar en langer. Dat betekent dat je met EPDM een slimmere investering doet voor lange termijn.

De uiteindelijke prijs van je afgewerkte dak varieert en is afhankelijk van de oppervlakte, afwerking, structuur van het dak en eventuele extra’s zoals dakvensters en/of -koepels.

Ontvang gratis een exacte offerte voor je EPDM-dak ➡︎

EPDM op bestaande roofing plaatsen

In plaats van de oude roofing volledig te verwijderen, wat afbraakwerken en stortkosten met zich meebrengt, lijmen we EPDM direct op de oude roofing. Dit betekent dat je sneller en voordeliger af bent, zonder in te boeten op de kwaliteit of duurzaamheid van je nieuwe dak.

Plaatsen van epdm-rubber.
EPDM kan perfect op de bestaande roofing verlijmd worden.

Let er wel op dat de constructie van het dak nog in goede staat is. De oude roofing hoeft niet meer waterdicht te zijn, de basis van je dak dient wel stevig en betrouwbaar te zijn voor een succesvolle plaatsing van EPDM.

Ook voor renovatie kun je bij MJ-Roofs terecht. Vraag hier je vrijblijvende offerte aan.

EPDM versus roofing: de conclusie

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking, zijn er heel wat factoren om rekening mee te houden. Terwijl roofing initieel budgetvriendelijker lijkt, is EPDM in de meeste gevallen de enige duurzame en kosteneffectieve optie op lange termijn.

EPDM biedt uitstekende waterdichtheid, duurzaamheid, beloopbaarheid en vereist minimaal onderhoud. Daarnaast is het ook bijna 100% recycleerbaar en ideaal voor de recuperatie van regenwater. Bovendien kan het eenvoudig geplaatst worden op een bestaand bitumen dak, waardoor je bespaart op renovatiekosten.

EPDM is een slimme investering die je dak betrouwbaar en veerkrachtig maakt voor de komende decennia.

Bij MJ-Roofs streven we ernaar om onze klanten altijd de beste oplossingen voor hun dak te bieden. Voor vragen of meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Picture of Michael Van Kerschaver

Michael Van Kerschaver

Zaakvoerder MJ-Roofs
Meer dan 25 jaar praktische ervaring in Elevate EPDM, platte daken, vijvers en groendaken.