7 voordelen van EPDM op een plat dak

Overweeg je een plat of licht hellend dak voor je bouw- of renovatieproject, dan is het tijd om EPDM te leren kennen. EPDM is een synthetische rubberen dakbedekking, die de afgelopen 20 jaar enorm populair werd. En dat is geen toeval! EPDM heeft veel voordelen, waardoor het een uitstekend alternatief is voor traditionele dakbedekking, zoals bitumen/roofing.

De voordelen van EPDM zijn in de eerste plaats dat het materiaal naadloos tot een groot oppervlak te plaatsen is, wat resulteert in een superieure waterdichtheid. Het behoudt zijn rekvermogen van 400%, zelfs bij extreme temperatuurschommelingen. En laten we de milieuvriendelijkheid van EPDM niet vergeten: het is bijna 100% recycleerbaar en geeft geen schadelijke stoffen vrij.

Benieuwd naar de volledige lijst van voordelen van EPDM? Lees dan verder en ontdek waarom EPDM de sterke keuze is voor jouw dak.

Waarom EPDM?

EPDM, wat staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een synthetische rubber. Door zijn flexibele en duurzame eigenschappen is het een uitstekende keuze voor dakbedekking. Deze dakbedekking is eenvoudig te plaatsen en sluit naadloos aan op de bestaande dakstructuur. EPDM is bestand tegen UV-straling, ozon en temperatuurschommelingen, waardoor het een lange levensduur heeft. Kortom, een plat dak in EPDM biedt je een sterke, betrouwbare en onderhoudsarme oplossing voor jouw dak.

Er zijn drie bevestigingsmethoden en die zijn afhankelijk van wat jouw dak nodig heeft:

 1. Mechanisch bevestigd: na een berekening van de windbelasting wordt de EPDM verlijmd op mechanisch bevestigde stroken. Deze methode wordt meestal gebruikt wanneer de niet geschikt is om te verlijmen.
 2. Vol gekleefd: we verlijmen de EPDM Rubbergard op het dak of isolatie. Dit zorgt voor een zeer sterk en strak afgewerkt dak en wordt vaak gekozen als esthetiek belangrijk is. Het vraagt iets meer tijd om te plaatsen en de lijm moet onder ideale omstandigheden drogen. Deze methode wordt veelal gekozen wanneer je water wil recupereren.
 3. Geballast: de EPDM leggen we los op het dak of isolatie. Deze verzwaren we met rolgrind. Tussen het grind en de EPDM komt een polyester doek ter bescherming van de EPDM. Er moet wel voldoende draagkracht zijn voor de ballast.

Het kiezen van de juiste bevestigingsmethode hangt af van je specifieke situatie. Dit overleg je best eens met ons, zodat we je gepast advies geven.

Voordeel #1: Naadloze plaatsing voor superieure waterdichtheid

Een van de meest overtuigende voordelen van een plat dak in EPDM is de naadloze plaatsing. EPDM kan geplaatst worden op oppervlakten tot wel 15,25 x 30,5 meter zonder naden.

Voordelen epdm dak: op grote oppervlakten tot wel 15 x 60 meter zonder naden
EPDM-folie kan op oppervlakten tot wel 15,25 x 30,5 meter zonder naden geplaatst worden.

Dat heeft twee grote voordelen:

 1. Waterdichtheid: Naden kunnen zwakke punten zijn waar water kan doorsijpelen. Met EPDM van Elevate hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het resultaat is een dak dat uitstekend bestand is tegen lekkages.
 2. Snelheid: Door het minimale aantal naden gaat de plaatsing van het EPDM-dak sneller. Dat betekent minder arbeidstijd, en een snellere afwerking van je nieuwbouw of renovatie.

Het is duidelijk: voor een snel geplaatst, lekvrij dak kies je voor Elevate EPDM van MJ-Roofs.

Voordeel #2: Bijzonder rekvermogen, zelfs bij hoge temperatuurverschillen

Het Belgische weer kan behoorlijk grillig zijn. Van vrieskou tot hittegolven, ons klimaat stelt daken op de proef. Gelukkig is EPDM er om de uitdaging aan te gaan.

Dit materiaal is bijzonder rekbaar. Zelfs bij extreme temperatuurschommelingen behoudt het zijn rekvermogen van maar liefst 400 procent. Wat betekent dit voor jouw dak?

 1. Flexibiliteit: je dak kan krimpen en uitzetten zonder scheuren of breuken te veroorzaken. Dat is cruciaal voor de duurzaamheid en waterdichtheid van je dak.
 2. Lange levensduur: de buitengewone rekbaarheid van EPDM helpt het materiaal om de tand des tijds te doorstaan. Dit draagt bij aan de indrukwekkende levensverwachting van een EPDM-dak – tot 50 jaar!

Weer of geen weer, een plat dak in EPDM is gemaakt om het hoofd te bieden aan de elementen en je woning jarenlang te beschermen.

Voordeel #3: Tijdswinst door miniem aantal naden

Een plat dak in EPDM plaatsen betekent tijdwinst. Hoe komt dat? Het antwoord ligt in het minimale aantal naden. Met minder naden om te verdichten, gaat de plaatsing een stuk sneller dan bij traditionele dakbedekkingen. Enkele voordelen hiervan:

 1. Snelle installatie en snelle oplevering: met minder naden om te verzegelen, is een EPDM-dak sneller geplaatst.
 2. Minder lekrisico: naden vormen zwakke punten waar water door kan sijpelen. Door het aantal naden te minimaliseren, verkleint het risico op lekken.

Of je nu een nieuw huis bouwt of je bestaande dak vervangt, met EPDM kies je voor een snelle en betrouwbare oplossing die je dak beschermt tegen waterinfiltratie.

7 voordelen van epdm op een plat dak 1
Naden vormen zwakke punten waar water door kan sijpelen. We verkleinen het risico op lekken door het aantal naden te minimaliseren.

Voordeel #4: Milieuvriendelijk door bijna 100% recycleerbaar materiaal

Duurzaamheid staat tegenwoordig hoog op de agenda, ook bij bouw- en verbouwprojecten. Een plat dak in EPDM past perfect in deze trend. Het materiaal is 100% recycleerbaar en draagt dus bij aan een circulaire economie.

Maar er is meer. Het materiaal scheidt geen schadelijke stoffen af. Daardoor krijgt Elevate EPDM een ‘Attest voor zuiver regenwater’. Dit betekent dat je het regenwater dat op je dak valt, kunt opvangen en hergebruiken.

Denk aan het besproeien van je tuin, doorspoelen van je toilet of zelfs als water voor je wasmachine. Het kiezen voor EPDM is dus niet alleen een goede keuze voor je huis, maar ook voor het milieu. Met een EPDM dak draag je je steentje bij aan een duurzamere wereld.

Voordeel #5: Levensduur van 50 jaar (20 jaar garantie op werk)

Een dak plaatsen doe je niet elk jaar. In een wereld waarin veel dingen snel verouderen, biedt EPDM een verfrissend tegengeluid.

Een levensduur van maar liefst 50 jaar is wat onze leverancier Elevate (voorheen Firestone) belooft. Met een garantie van 20 jaar op het EPDM-materiaal én de werken zorgen wij voor nog meer gemoedsrust en het vertrouwen dat jouw dak je veilig, droog en beschermd houdt, jaar na jaar.

De eigenschappen die EPDM zo duurzaam maken zijn de volgende:

 • Weerstand tegen uv-straling: In tegenstelling tot andere materialen die kunnen verbleken, barsten of scheuren onder invloed van de zon, is EPDM bestand tegen UV-straling. Het behoudt zijn kwaliteit en kleur, zelfs na jaren blootstelling aan zonlicht.
 • Weerstand tegen ozon: EPDM is ook niet gevoelig voor ozon. Dit betekent dat het niet afbreekt of verzwakt door blootstelling aan dit gas, dat in veel stedelijke omgevingen aanwezig is.

Voordeel #6: Veilig en zelfdovend materiaal

Veiligheid is een prioriteit bij elke bouw- of renovatieproject. En met EPDM kies je voor veiligheid.

Een belangrijke eigenschap van EPDM is dat het een zelfdovend materiaal is. In geval van brand, zal het materiaal niet bijdragen aan de verspreiding van de vlammen. Dit geeft je een extra gemoedsrust als het gaat om de veiligheid van je huis of bedrijfspand.

Bovendien gebruiken we bij het plaatsen van een EPDM dak geen vlam, zoals wel vaak het geval is bij roofing. Dit vermindert het risico op ongelukken tijdens de installatie.

Samengevat, met EPDM kies je voor een veilige en betrouwbare oplossing voor je dak.

Voordeel #7: Perfect voor groendaken, vijvers en zonnepanelen

Met EPDM lossen we de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, flexibiliteit, levensduur en waterdichtheid van het dak moeiteloos op met slechts één duurzaam materiaal.

Groendaken

EPDM is een niet-giftig, wortelwerend en waterdicht membraan dat perfect geschikt is voor groendaken. Het biedt een solide basis voor het koelen, isoleren en verminderen van geluid, terwijl het ook een habitat biedt voor vogels en insecten.

7 voordelen van epdm op een plat dak 2

Vijvers

De EPDM-folie past zich moeiteloos aan aan een onregelmatige bodem en kan spanningen en bewegingen opvangen. Of je nu een kleine siervijver of een grote waterpartij wilt aanleggen, EPDM zorgt voor een naadloze en waterdichte bekleding die jarenlang meegaat.

7 voordelen van epdm op een plat dak 3
Zwemvijver of siervijver: EPDM past zich aan aan de onregelmatige bodem en blijft dus naadloos en waterdicht.

Daken met zonnepanelen

EPDM heeft de hoogste UV-bestendigheid onder alle dakbedekkingsmaterialen. Het biedt een duurzame, onderhoudsarme basis voor daken met zonnepanelen, waarschijnlijk zelfs langer dan de zonnepanelen zelf.

Met EPDM ben je verzekerd van een veelzijdig dakmateriaal dat perfect aansluit bij de behoeften van actieve daken. Of je nu wilt genieten van groene oases, efficiënt omgaan met water of duurzame energie wilt opwekken, EPDM biedt de betrouwbare en duurzame basis voor deze innovatieve daktoepassingen.

Epdm is perfect geschikt voor zonnedaken: de zonnepanelen zijn makkelijk te plaatsen op dit duurzame materiaal.
EPDM is perfect geschikt voor daken met zonnepanelen, waardoor ze snel te plaatsen zijn op dit duurzame materiaal.

Nadelen van EPDM: de investering

Bij het kiezen van een dakbedekking, is het prijskaartje in eerste instantie een aandachtspunt. Het is waar, een EPDM-dak lijkt iets duurder dan andere traditionele dakbedekkingen.

EPDM overtuigt op lange termijn door zijn superieure duurzaamheid en lage onderhoudskosten. Met een indrukwekkende levensduur van minstens 50 jaar overstijgt het ver de levensduur van veel andere dakmaterialen.

Reken je de kosten uit over de levensduur van je dak, dan merk je dat EPDM in feite een uiterst kostenefficiënte oplossing is. En met de garantie van 20 jaar die de fabrikant Elevate biedt, is je investering extra beschermd.

Als we het “nadeel” van de initiële kosten van EPDM goed bekijken, is het eerder een slimme langetermijninvestering. Kiezen voor EPDM betekent kiezen voor duurzaamheid, zekerheid en langdurige bescherming van je eigendom. Daarmee is EPDM de enige logische keuze voor wie een dak wil dat een leven lang meegaat.

EPDM versus Bitumen: een vergelijking

Terwijl bitumen voor vele jaren de standaard was in de dakbedekkingsector, biedt EPDM onmiskenbare voordelen die het een superieure keuze maken. Hier is een snelle vergelijking:

 • Levensduur: EPDM overtreft bitumen met een verwachte levensduur van minstens 50 jaar, vergeleken met de gemiddelde 20-30 jaar van bitumen.
 • Elasticiteit: EPDM behoudt een rekvermogen van 400%, ook bij extreme temperatuurwisselingen. Bitumen daarentegen kan bij koud weer barsten en bij warm weer vloeibaar worden.
 • Onderhoud: EPDM-daken vragen bijna geen onderhoud, terwijl bitumen daken periodieke controle en onderhoud nodig hebben.
 • Plaatsing: EPDM kan naadloos geplaatst worden tot grote oppervlaktes, wat lekkages minimaliseert. Bitumen vereist een complexer plaatsingsproces met meer naden.
 • Milieuvriendelijk: EPDM is 100% recycleerbaar en draagt bij aan duurzame bouwpraktijken. Bitumen is moeilijker te recyclen en draagt minder bij aan een groen bouwproces.

Bekijk ook dit artikel over het verschil tussen roofing en EPDM.

Conclusie: een slimme, duurzame investering

Het mag duidelijk zijn: kiezen voor EPDM voor je plat dak is een slimme en duurzame beslissing. Met een indrukwekkende levensduur, uitzonderlijke elasticiteit, gemakkelijke plaatsing en milieuvriendelijke eigenschappen, biedt EPDM een oplossing die zijn prijs dubbel en dik waard is.

Laat de hogere initiële investering je niet afschrikken. Met een levensduur van minstens 50 jaar, zal je EPDM dak zichzelf op termijn meer dan terugverdienen.

Denk je erover na om een plat dak te installeren of te renoveren? Wij bij MJ-Roofs staan klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden in het proces.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor jouw Elevate EPDM-dak. Ontdek zelf de voordelen van een plat dak in Elevate EPDM en laat ons je helpen je woning klaar te stomen voor de toekomst.

Picture of Michael Van Kerschaver

Michael Van Kerschaver

Zaakvoerder MJ-Roofs
Meer dan 25 jaar praktische ervaring in Elevate EPDM, platte daken, vijvers en groendaken.