Kostprijs van plat dak in EPDM: dit moet je weten

EPDM platte daken zijn hot en wij begrijpen exact waarom! Het materiaal is duurzaam, bestand tegen allerlei weersomstandigheden en heeft een indrukwekkende levensduur. Erg duurzaam dus, maar hoe zit het met de investering? Met welke kost hou je best rekening? We leggen het hieronder kort uit.

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2023

Basiskosten van EPDM plat dak

Laten we eerst de basis leggen. De kosten van een EPDM plat dak bestaan voornamelijk uit twee dingen: de directe materiaalkosten en de kosten voor de plaatsing. Over het algemeen is EPDM niet het goedkoopste materiaal op de markt, maar het is zijn prijs zeker waard, vooral als je naar de levensduur kijkt. We schreven eerder al over de vele voordelen van EPDM.

De kosten voor de plaatsing zijn niet zo eenvoudig te voorspellen. Er zijn voldoende plaatsen waar je de EPDM-folie en benodigdheden kan aankopen, waarna je het zelf plaatst. Hiermee spaar je heel wat uit. Maar het correct plaatsen van EPDM vraagt ervaring en expertise, het laatste wat je wil is een lek in je dak!

Bij MJ-Roofs kan je enkel terecht voor het totale plaatje: materiaal inclusief plaatsing, zo leveren we een totaalservice én na oplevering een garantie van 20 jaar op het EPDM-materiaal.

Kostprijs van plat dak in epdm: dit moet je weten 1

Verborgen kosten van installatie

Wanneer we een EPDM dak plaatsen, inspecteren we eerst je dak en doen we een correcte opmeting, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Dat betekent dat we altijd eerst de werf bezoeken na afspraak.

Bij een nieuwbouw is er altijd overleg met de architect voor de structuur en draagkracht van je dak. Ben je aan het verbouwen en sta je voor een renovatie, dan is een inspectie de eerste stap. Is het dak stevig genoeg om het gewicht van het EPDM-membraan te dragen? Is het plat of heeft het hellingen?

Goede waterafvoer is essentieel voor een plat dak. Zijn er extra afvoeren nodig of moeten bestaande misschien vervangen of gerepareerd worden?

Elk type dakdoorvoer, zoals schoorstenen, ventilatieopeningen, pijpen of leidingen, vereist extra aandacht bij de plaatsing van EPDM om ervoor te zorgen dat er geen lekken optreden.

Kostprijs van plat dak in epdm: dit moet je weten 2

Denk aan je lichtinval in huis of kantoor: de plaatsing van koepels, platdakvensters of lichtstraten vereist nauwkeurige afwerking rond de randen om lekken te voorkomen.

Kostprijs van plat dak in epdm: dit moet je weten 3
De afwerking rond lichtstraten vraagt extra aandacht.

Kosten voor voorbereiding van het dak

Oude dakbedekking verwijderen is in principe niet nodig. We plaatsen bij voorkeur EPDM bovenop het bestaande dak. In veel gevallen gaan we eerst na-isoleren bovenop de roofing.

Plaatsen van epdm-rubber.
In de meeste gevallen plaatsen we de EPDM bovenop de oude roofing.

Kosten voor isolatie

Goede isolatie is cruciaal voor energie-efficiëntie. Als je weet dat in slecht geïsoleerde woningen het dak verantwoordelijk is voor 30 procent van het warmteverlies, dan is je dak isoleren een prioriteit. De overheid voorziet dan ook nog steeds financiële tegemoetkomingen voor bouwheren die investeren in dakisolatie.

Voor platte daken, dakterrassen en groendaken kiezen we bij voorkeur voor drukvaste PUR (Polyrethaan) of PIR (Polyisocyanuraat).

In geval van renovatie kunnen we vaak na-isoleren op de bestaande roofing om daarna af te werken met Elevate EPDM-folie.

Kostprijs van plat dak in epdm: dit moet je weten 4
Het dak is verantwoordelijk is voor 30 procent van het warmteverlies, dus isolatie is van belang!

Toekomstige onderhoudskosten

EPDM staat bekend om zijn duurzaamheid en quasi onderhoudsvrij dak. Toch heeft elk dak wel wat onderhoud nodig, zoals het schoonmaken van het dak en de afvoeren. De kosten die hiermee gepaard gaan zijn verwaarloosbaar, aangezien een EPDM-dak makkelijk beloopbaar is en heel onderhoudsvriendelijk is.

Kosten voor groendak, terras of zonnepanelen

Als je aanvullende elementen wilt toevoegen aan je EPDM plat dak, zoals een groendak, terras of zonnepanelen, moet je deze kosten ook in je budget opnemen. Deze variëren sterk, afhankelijk van de complexiteit en de kwaliteit van de materialen die je kiest.

Lange termijn kostenbesparingen

De initiële investering van een EPDM-dak ligt misschien hoger, maar op lange termijn bespaar je net geld. EPDM daken hebben een lange levensduur en vereisen minder onderhoud dan bv. roofing. Bovendien helpt een goed geïsoleerd EPDM dak energie te besparen, wat uiteindelijk je energierekening verlaagt. Het verschil tussen EPDM en roofing is in essentie de prijs, maar bekijk ook wat je daarvoor terugkrijgt!

Gemiddelde prijs voor een EPDM-dak

EPDM is zeker niet de voordeligste optie. De levensduur is wél tot 50 jaar en langer. Dat betekent dat je met EPDM een slimmere investering doet voor lange termijn en (bijna) een leven lang geniet van een waterdicht dak.

De uiteindelijke prijs van je afgewerkte dak varieert en is zoals al vermeld afhankelijk van de oppervlakte, afwerking, structuur van het dak en eventuele extra’s zoals dakvensters en/of -koepels, dakdoorvoeren, enz.

Ontvang gratis een exacte offerte voor je EPDM-dak ➡︎

Conclusie

EPDM platte daken genieten uiteraard onze enige voorkeur, maar we begrijpen dat een volledig beeld hebben van de kosten heel belangrijk is voordat je begint aan je project, nieuwbouw of verbouwing.

Bij twijfel, vraag ons om advies! Wij helpen je graag om de beste keuze te maken voor jouw project, rekening houdend met alle kosten. Neem vandaag nog contact met ons op!

Michael Van Kerschaver

Michael Van Kerschaver

Zaakvoerder MJ-Roofs
Meer dan 25 jaar praktische ervaring in Elevate EPDM, platte daken, vijvers en groendaken.